Lezingen

Naast de wandelingen kunt u ook een lezing boeken.

Lezing “De Nachtwachtwandelingen”

De Nachtwachtwandelingen Lezing vertelt en laat zien de biografie, het levensverhaal van De Nachtwacht, het bijna 400 jaar oude schilderij van Rembrandt. We volgen de route die het schilderij door het oudste deel van Amsterdam heeft afgelegd. Vanaf de plaats waar het schilderij werd gemaakt komen we langs plaatsen waar het schilderij heeft gehangen. Wie waren de mensen die staan afgebeeld? Waren ze rijk of arm, waar woonden ze? Hoe en wanneer is De Nachtwacht zo beroemd geworden?

Lezing “Rembrandt in De Jordaan” (de late jaren)

Deze lezing vertelt het verhaal van een heel ander deel van de stad Amsterdam, de westelijke grachtengordel (Herengracht/Keizersgracht/Prinsengracht) en De Jordaan. Het gebied waar Rembrandt de laatste 10 jaar van zijn leven heeft gewerkt en gewoond. Op originele wijze stelt deze lezing Rembrandt de kunstenaar, zijn kunst en de maatschappij aan de orde en schetst het sociale landschap van de laatste 10 jaar van zijn leven of zoals Joost van den Vondel, een tijdgenoot van Rembrandt, al zei:

“de wereld is een speeltoneel, elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel”

Wat dat voor Rembrandt en zijn schilderkunst betekent daarvan krijgt u tijdens deze lezing een helder beeld.

Ik kom deze Lezingen bij u op locatie geven. Nodig ter plaatse is een beamer en een projectiescherm of een stuk witte muur. De duur van de Lezing is 1,5 uur (2 uur met eventueel een kleine pauze).

Voor prijzen en meer informatie neem contact op met

Jacques Hendrikx

De meeste lezingen voor clubs, stichtingen en verenigingen zijn besloten.